ГЕРБ и Атака пишат на Фратини за случая Куйович
ГЕРБ и Атака пишат на Фратини за случая Куйович / netinfo

Евродепутатите от ГЕРБ и „Атака” пишат писмо до еврокомисаря по въпросите на правосъдието Франко Фратини Европейската комисия да вземе отношение и мерки по случая "Куйович". Това съобщиха на пресконференция в Страсбург българските представители в Европейския парламент от двете партии. Те подготвят питане до Фратини по темата.

Владимир Уручев - евродепутат от ГЕРБ, един от съставилите искането към еврокомисаря по въпросите на правосъдието, поясни, че въпросът към Франко Фратини се състои от три части: каква информация има ЕК по случая "Куйович" и по какъв начин той се отразява на сътрудничеството с ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, ще бъдат ли предприети мерки и действия от страна на ЕК за ускоряване на реформите в българската полиция и правосъдна система, след като повтарящите се критики към България в тази сфера не доведоха до резултати.

По повод намеренията на левицата у нас за съставяне на временна парламентарна комисия по случая, евродепутатите от ГЕРБ и „Атака” питат: „Питаме Европейската комисия ще вземе ли предвид резултатите от работата на тази комисия в процеса на регулярния мониторинг на България в областта на правосъдието, вътрешния ред и сигурността”.

От „Атака” настояха за оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Димитър Стоянов аргументира искането: „Това за нас показва много ясно, че в българското Министерство на вътрешните работи има покровителство на мафиотски кръгове. Най-малкото министъра на вътрешните работи, който очевидно не може да се справи, има данни, че покровителства престъпността, да си подаде оставката или да бъде предложен от премиера Сергей Станишев за освобождаване от поста”.