ГЕРБ, ДСБ и СДС: В България цари азиатско-ориенталско управление
ГЕРБ, ДСБ и СДС: В България цари азиатско-ориенталско управление / cнимкa: Sofia Photo Agency

Ден на национален бойкот подготвят ГЕРБ, ДСБ и СДС, съобщиха днес в Бургас лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и членът на националното ръководство на Демократи за силна България Петър Москов. Те уточниха, че ще направят всичко възможно в този бойкот да се включат и синдикатите. Пред политическите партии в България стои една голяма задача – възстановяване на проевропейското национално съгласие, което е единствената ценност, която платихме през изминалите 18 години”, обяви Петър Москов. „Това национално съгласие около европейската ориентация на България беше взривено от тройната коалиция. За нас е категорична оценката, че това е азиатско-ориенталско управление, което къса пътя на България към Европа, европейските правила и произтичащите от тях европейски стандарти на живот”, каза още той.

„Имаме консенсус по диагнозата – управляват ни ориенталци”, допълни още Москов като уточни, че не говори за етнически произход, а за манталитет. „Това е задача, срещу която всеки един проевропейски, реформистки настроен български гражданин трябва да е готов да обедини усилия”, отбеляза още в словото си.

Това беше първа среща между ГЕРБ и ДСБ за уточняване действията на бъдещия ден на национален бойкот. „Предстоят разговори и с неправителствените организации и синдикатите, които също трябва да участват в него”, уточни Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„За нас е важно да се сложи край на сегашното азиатско-ориенталско управление на страната ни. То ни отдалечава от основните приоритети, които бяха изведени 2005 година със съставянето на това правителство с проевропейската ориентация на страната – основният приоритет беше да се възползваме от структурните и кохезионните фондове”, каза още Цветанов. „Днес имаме спрени пари. Пари, които се очакваше да влязат в българската инфраструктура и да могат общините да получат този просперитет и българските граждани да получат възможната сигурност за лична реализация в съответното населено място”, уточни той.

Ще бъде съставен щаб, който да премисли какви точно форми ще придобие националния бойкот, обявиха участниците в срещата. До 10 дни предстои и среща със СДС, а точно кой ще бъде деня Х, участниците в днешния форум не обясниха.