ГЕРБ договаря с царските отцепници дясно-центристко управление
ГЕРБ договаря с царските отцепници дясно-центристко управление / netinfo

Да работят за силно дясно-центристко управление на страната през следващия мандат. За това се договориха партия ГЕРБ и парламентарната група „Българска нова демокрация", сформирана от 17 депутати от НДСВ, които се отцепиха от жълтата партия. Сътрудничеството беше уточнено на среща между ръководствата на двете политически сили, продължила час и половина.

На крака в централата на ГЕРБ да обсъдят актуални проблеми и въпроси като „Кремиковци", здравеопазване, социална политика и т.н дойдоха председателят на бившите жълти депутати, сега в групата Българска нова демокрация" Борислав Ралчев и членовете Лидия Шулева, Атанас Щерев, Николай Свинаров, Пламен Панайотов. Посрещна ги ръководството на ГЕРБ, начело с председателя Цветан Цветанов и заместниците Лъчезар Иванов, Красимир Велчев, Йорданка Фандъкова.

ГЕРБ и БНД се обединиха около провеждането на среща между всички опозиционни партии и избраните техни кметове, за да обсъдят проблемите пред местната власт. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че има единомислие за създаване на интерпарламентарен форум или съюз.

Сътрудничеството на двете сили е с цел да се създадат условия за повишаване на опозиционния ресурс, подчерта той и допълни, че общият опонент на обединената опозиция са управляващите от тройната коалиция.

Относно предложението на президента за промени в изборния закон Цветанов беше категоричен, че ГЕРБ са отворени за срещи в тази насока. Готовност да участват в такива разговори изразиха и от БНД. От името на гру
ГЕРБ договаря с царските отцепници дясно-центристко управление
netinfo
пата Лидия Шулева каза, че ще се борят да бъдат фактор в управлението, а не просто да участват в изборите за парламент. Тя посочи, че предсрочни избори не са изключени и каза, че биха се предизвикали например от социално напрежение, а колегата й Атанас Щерев допълни, че това може да стане и заради некомпетентност на управляващите в различни сфери, като даде за пример здравеопазването.

Относно оповестяването на поредните кандидати за кметове, общински съветници и на действащи такива, които са били сътрудници на Държавна сигурност и сред които има имена на хора от ГЕРБ, председателят на партията Цветан Цветанов каза, че за всеки случай ще се подхожда индивидуално, като това беше избраната от него форма на отговор на въпроса дали биха се разделили с такива хора.