Георги Първанов: Независимата държава е държавата на духа
Георги Първанов: Независимата държава е държавата на духа / снимка: Sofia Photo Agency

Независимата държава е държавата на духа, защото тя има своите дълбоки корени в духовното освобождение на българите още по времето на Възраждането.

Това заяви във Велико Търново президентът Георги Първанов в своето обръщение към хилядното множество граждани, стекли се на тържествената заря-проверка по повод 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати и дипломати бяха сред официалните гости за празника.

В своето слово държавният глава подчерта, че агресията и омразата не ни правят повече независими. Независима е силната, а не силовата държава, която внушава страх и респект. Независимата държава е в състояние да защити правата на своите граждани и на нацията, посочи Първанов.

По неговите думи през изминалите повече от 100 години страната ни е преживяла победи и поражения и от съвременниците зависи, какво ще пренесат за идните поколения - огъня или пепелта.

Дали ще успеем да оставим на следващите поколения онова, което ни обединява, а не това което ни разделя и отслабва, заяви българският президент, цитиран от БТА.

Празнични илюминации озариха небето над Царевец, където бе излъчено специално издание на аудиовизуалния спектакъл "Царевград-Търново - Звук и светлина".