Георги Първанов е бил сътрудник на ДС
Георги Първанов е бил сътрудник на ДС / netinfo

Комисията по досиетата оповести, че президентът Георги Първанов е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност под псевдонима „Гоце”.

Комисията публикува имената и на бившия вицепрезидент Атанас Семерджиев и още 21 души от президентската администрация, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност.

Георги Първанов е бил секретен сътрудник на 14-ти отдел на Първо Главно управление на бившата Държавна сигурност, по македонско направление. Вербуван е през 1989 година от старши лейтенант Цвятко Цветков, който му е бил и водещ офицер и е снет от отчет от 1993 година. Документите, въз основа на които е установено, че той е бил сътрудник, са разходен документ, отчетен от оперативния работник, документи от ръководилия го щатен служител, картони, регистрационна бланка, дело Ф 1.

Преди президентските избори, на които Първанов спечели втория си мандат, той обясни, че е консултирал книгата на Методи Димов Габеро за българите от Македония.

Прессекретариатът на държавния глава съобщи, че той е изискал спешно от комисията по досиетата всички документи, съдържащи се в т.нар. папка ”Гоце”, в отговор председателят на комисията Евтим Костадинов изпрати на президента копие от всички налични документи. Материалите вече са публикувани на сайта на президента.

Държавният глава ще изиска от комисията и документите на служителите в администрацията на президента от 2002 година досега, обявени за сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Освен бившият вицепрезидент генерал Атанас Семерджиев, бяха оповестени още: Анатолий Пазийски, Андрей Караславов, Атанас Будев, Атанас Велчев, Валентин Петров, Виктор Алексиев, Владимир Филев, Георги Димитров, Добрин Канев, Емил Вълев, Златин Тръпков, Кирил Василев, Марияна Тодорова, Милан Миланов, Митко Николов, Никола Карадимов, Павлина Попова, Павломир Кънчев, Петър Странчевски, Тодор Велев, Христо Чолаков.