Софтуер вече разпознава труса преди старта на земетресението
Между 4-6 септември и от 14-18 септември в България край Велинград и Гоце Делчев е възможно да има земетресения със сила до 4,5 степен по Рихтер. Това прогнозира пред NOVA геологът проф. Рангел Гюров.
 
Той обаче се застрахова и на няколко пъти подчерта, че не казва, че земетресения ще има, но може да има повишена сеизмична активност.
 
След силния трус в Гърция и Турция - паника и страх

Вече могат да се правят прогнози за земетресения, каза професорът. Вече има софтуер, който може да разпознава труса преди старта на земетресението, на базата на сеизмични вълни - дали ще има по-слабо или по-силно земетресение.
 
В Гърция има група сеизмолози, които правят много добри прогнози на базата на новите технологии. Те разполагат с по-добра техника от нашите. Същото е и в Турция и Румъния - на румънците от САЩ им доставиха техника, в Турция също, призна проф.Гюров.
 
Дрон засне опустошенията на остров Кос след земетресението (ВИДЕО)

Той каза, че теорията, че земетресенията идват от подпъхване на геосинклиналните плочи вече е остаряла. Той, заедно с колега имали нова теория - за завихряния. "Гърция потъва. Фокусът на това потъване е остров Кипър. Тя потъва със сантиметри на година, което е много сериозен процес", коментира професорът.
 
Вижте снимки от Гърция и Турция след труса
 
"Възможно е това потъване да окаже влияние и в България. Ако има сеизмична активност, тя ще е около Велинград и земетресенията ще бъдат в периода от 4 до 6 септември и от 14 до 18 септември. Не казвам, че това ще стане, а че е възможно да се случи", обясни категорично геологът.
 
Той уточни, че това е времето на новолуние и пълнолуние, когато стават 80% от големите земетресения. "В Гърция и следващата седмица е възможно да има земетресения, но те ще бъдат по-леки. В България, ако има такива земетресения, те няма да са по големи от 4 по Рихтер", каза още той.