Географията е най-предпочитаният предмет за втора матура
Географията е най-предпочитаният предмет за втора матура / снимка: Sofia Photo Agency

Средно по 70 неизвинени отсъствия имат ученици от смолянско училище и то само за месец януари, съобщи вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев. То поясни, че става дума за 47 ученици, които общо имат 3 305 неизвинени отсъствия.

Даниел Вълчев съобщи още, че на матурите тази година ще се явят 65 хиляди ученици. Първият задължителен зрелостен изпит е по български език и литература, а вторият – предмет по избор. Според Вълчев, най-много дотук са желалите да се явят на втори държавен зрелостен изпит по география, те са около 21 хиляди, и по математика – малко на 11 хиляди.

Окончателните данни ще са готови на 10-ти март. Вълчев допълни, че двама ученици от 12-и клас са заявили, че искат да се явят на седем допълнителни матури.

До средата на март просветният министър ще внесе доклад в Министерския съвет за

състоянието на студентските общежития. В доклада ще се съдържа информация за състоянието на сградите, както и как и с какви средства могат да бъдат ремонтирани те. Това може да стане както с пари от Европейския съюз, така и чрез публично-частно партньорство.

Общежитията в България са 126 на брой, но повечето от тях са в много тежко състояние - сградите са панелни и са строени през 70-те и 80-те години.