културен център „Иван Михайлов” в Битоля
културен център „Иван Михайлов” в Битоля / БГНЕС
Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска посети Битоля, където на място се е запознала със ситуацията след палежа на Културния клуб „Иван Михайлов” в града. "Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент", каза първият ни дипломат. 


Подпалиха българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля (СНИМКИ)

Тя уточни, че се е видяла с директора на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове.

От видеокамерите става ясно, че деянието е извършено хладнокръвно и по светло (сигналът е подаден в 5 часа сутринта местно време). Изгорена е вратата на Културния център „Иван Михайлов” и полицията се е ангажирала да охранява сградата, докато тя бъде възстановена. "Хубаво е, че огънат не е влязъл в сградата, няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата", допълни министър Генчовска.  

Заедно с министъра на външните работи в Битоля беше и посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля и заяви, че това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

Президентът и премиерът на РС Македония осъдиха подпалването на българския център в Битоля

С позиция излязоха и президентът на страната Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски, които също категорично осъдиха палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. „Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България”, написа на страницата си във Фейсбук Пендаровски.

 „В 21 век нищо не се постига с палежи. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите”, написа на Фейсбук страницата си Ковачевски.
БТА