Ген. Танов: ГДБОП не е разработвала политически партии
Ген. Танов: ГДБОП не е разработвала политически партии / снимка: Sofia Photo Agency

ГДБОП не е разработвала политически партии, а лица, които са извършвали престъпна дейност, каза в интервю за предаването „Кой говори” бившият шеф на службата Ваньо Танов. Всяка информация, която е постъпвала в службата, е била проверявана, а след това докладвана в прокуратурата, т.е. не е било възможно да бъдат разработвани лица, подбирани по политически критерии. Ако има политици, попаднали в разработки на ГДБОП, това е станало заради техни контакти с разработваните лица, каза още Танов.

Той отказа да посочи за кои точно партии има подозрения за финансиране по престъпен начин, но добави, че има документи, които доказват това. Ето какво още каза ген. Танов за Дарик:

Има достатъчно данни, които могат да бъдат предоставени на депутатите и те да си направят съответните изводи, пък и българското общество да си направи изводи какво се е случвало в годините и в това време. Аз мога да говоря за времето, когато съм бил директор. Всички искания по използване на специални разузнавателни средства в големите случаи са направени от прокуратурата, защото ние сме докладвали материалите, образувано е дело срещу неизвестен автор и сме искали прокуратурата да направи съответното искане, така че да следи нашата работа. В този период, в който аз съм бил директор, за него мога да говоря – има и те не могат да бъдат премахнати като информация и т.н., документи има достатъчно. Освен това при приключване на една разработка материалите се докладват на прокуратурата, това става с писмени документи. Има достатъчно неща, които могат да бъдат проверени, анализирани и да се направят съответните изводи.

Цялото интервю с ген. Танов чуйте в прикачения звуков файл