Ген. Стойков: Ще намалим запаса
Ген. Стойков: Ще намалим запаса / netinfo

Военните имаме тъга, че се разделяме с наборната служба, но светът е изправен пред нови заплахи като тероризъм, като верска ненавист и т.н. С всичко това не можеш да се бориш с наборни войници, които служат само 9 месеца. Това каза в предаването “Седмицата” по Дарик радио Златан Стойков, началник на Генералния щаб на Българската армия.

Професионалният войник е кадрови военнослужещ. Той ще идва на работа и ще има строго фиксирано работно време, уточни ген. Златан Стойков.

В момента в БА има около 1266 свободни места, от които 950 са се освободили през тази година, а средната заплата е между 350-450 лв. за професионалните военнослужещи в БА, каза още ген. Стойков.

Българската армия (БА) ще има постоянен резерв от кадри, който ще допълва състава на поделенията. Това означава, че тези, които са включени в постоянния резерв, ще бъдат извиквани през определен период от време на подготовка. Това време, прекарано в БА, ще им се заплаща, допълни Стойков. Постоянните резервисти в БА ще са между 2000 и 5000 хил.

Запасът ще бъде намален на една или две седмици, но и броят на запасняците ще бъде намален, защото времето на обучение трябва да се заплаща, подчерта началникът на Генералния щаб.

Запитан ще бъдат ли сменени униформите в армията, Златан Стойков заяви, че последните войници са имали нужда от морална награда, каквато може да бъде униформата им. Това е един символичен подарък, че са отбили военния си дълг, подчерта ген. Стойков.