Ген.-майор Стефан Василев е новият началник на сухопътните войски
Ген.-майор Стефан Василев е новият началник на сухопътните войски / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Ген.-майор Стефан Василев е новият началник на сухопътните войски, след като президентът Георги Първанов подписа указа за назначението му. Както се очакваше, върховният главнокомандващ не пусна кандидата на правителството за нов директор на военното разузнаване комодор Валентин Гагашев. Указите вече са публикувани в Държавен вестник.

Ген.-майор Стефан Василев ще поеме командването на Щаба по подготовката на сухопътните войски от ген.-лейтенант Иван Добрев, който е освободен от служба след навършване на пенсионна възраст. Заместник на Василев ще бъде бригаден генерал Нейко Ненов на мястото на ген.-майор Димитър Димитров.

Президентът освободи от служба заради навършване на пенсионна възраст директора на служба "Военна информация" Пламен Студенков, но не издаде указа за неговия приемник и така службата остава без шеф. Засега президентът и военният министър Аню Ангелов демонстрират непреклонност по въпроса кой да оглави военното разузнаване и не са склонни на компромис. До момента премиерът Бойко Борисов изразява подкрепа за военния си министър. Временно изпълняващ длъжността директор на службата е заместникът на Студенков - ген. Детелин Мажгуров.