Ген. Кирил Цветков: Отбранителната ни промишленост е в колапс
Ген. Кирил Цветков: Отбранителната ни промишленост е в колапс / снимка: Sofia Photo Agency

Страната ни е загубила около 35 милиарда долара от унищожаването на въоръжение и техника, каза във Велико Търново генерал-лейтенант Кирил Цветков, председател на Асоциацията на сухопътните войски в България. По думите му в момента българската отбранителната промишленост е в състояние на колапс, тя е изолирана от процесите на модернизация на българската армия и от обществено-икономическия живот. Фирмите от отбранителната промишленост не могат да се включат в търговете, които организира Министерството на отбраната, защото условията са непосилни за тях, няма квоти и прагове за участие, за разлика от всички останали страни по света, коментира ген. Цветков.

Преди промените у нас е имало над 150 фирми от отбранителната промишленост, които са осигурявали около 3,5 милиарда долара печалба на държавата. Сега гиганти като тези в Търговище, Плевен, Велико Търново, флотския арсенал и други военно-промишлени комплекси в страната тънат в разруха, посочи ген. Цветков.
Той информира, че в момента само 2 % от продукцията на отбранителната промишленост у нас намира пазари в страната. 98 % от нея се изнася в чужбина. Вътрешният пазар е ограничен от ред условия, които налагат администрациите като непосилни условия за издаване на разрешителни за износ и внос на оръжие, подчерта бившият военен.

Предимството на нашата отбранителна система пред западната е, че ние имаме лицензии, както по стандартите на НАТО, така и лицензии за поддържане на бившето въоръжение и техника, получавани от Съветския съюз, каза още председателят на Асоциацията на сухопътните войски в България.

Други новини от Велико Търново