Ген. Кирчо Киров: Нищо не липсва от досието на президента Първанов
Ген. Кирчо Киров: Нищо не липсва от досието на президента Първанов / netinfo

От досието на Георги Първанов не липсват страници, това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио ген. Кирчо Киров, директор на Националната разузнавателна служба /НРС/. “Абсолютно нищо не липсва, абсолютно нищо не е пререждано, абсолютно нищо не е изваждано. От това, което аз зная и познавам, по никакъв начин не мога да подкрепя хипотезата, че нещо от това досие е вадено”, каза още той и коментира, че става въпрос за неточна интерпретация на методологията за съхранение на делата и тяхната преномерация, която се извършва единствено с цел да се поддържа връзката между отделните дела. Той допълни, че това е честа практика и когато трябва да се систематизира информацията по определено дело се прави нов опис, където е посочено откъде идват документите.

По думите му, делото, свързано с президента, обхваща много малък период от време и не може да се говори за агентурна принадлежност или агентурна разработка

Ген. Кирчо Киров каза още, че Македонският въпрос е бил много тежък проблем на отношенията на България с тогавашната Република Югославия.

В отговора на въпрос дали има български дипломати зад граница, които да сътрудничат на службата, генералът каза, че НРС и той категорично и строго спазват разпоредбите на закона, където не се изключват подобни сътрудничества.