Ген. Атанасов: Изчезването на Сертов е битов инцидент
Ген. Атанасов: Изчезването на Сертов е битов инцидент / снимка: БГНЕС, архив

„Полицията е реагирала по правилата и след като е постъпил сигнал за изчезването на Петко Сертов, той е бил обявен за издирване. Възможно е всичко", каза в „Здравей, България" по Нова телевизия ген. Атанас Атанасов, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред относно изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

Той не изключи версията Сертов да знае тайни, които да са опасни за някого и това да е причината за изчезването му.

Според него обаче има факти, които сочат, че става въпрос за битов инцидент. „Единия факт е, че е теглил пари, а другият - че си е оставил мобилните телефони у дома", аргументира се той.

Той обаче не отхвърли възможността да има връзка и с палежа на къщата му в Копривщица преди години.

„Сертов не беше за тази работа. Може би беше избран, за да може зад гърба му да действа Алексей Петров. Той обаче владее няколко езика и има добри контакти. Затова сигурно е бил назначен", каза ген. Атанасов.

По думите му днес ДАНС е в много лошо състояние. „Агенцията е спяща клетка, която се храни от българския бюджет. ДАНС трябва да се преструктурира и трябва да се смени ръководството. Тези хора нямат желание агенцията да изпълнява задълженията си. Ако работеха както трябва, скандалът с КТБ нямаше де се случи", заяви той.

По думите му хората на средно ниво в агенцията не докладват на шефовете си информацията, която получават за разследвани лица, тъй като те са свързани с тях.

„Това, което ме впечатлява, са големите заглавия във вестниците. Другите теми са изместени настрани. Някой използва това обстоятелство за отклоняване на общественото внимание", каза председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Според него много по-важна е темата за „Южен поток". „Стана ясно, че този проект не носи никакви ползи за страната ни, никакви икономически печалби за държавата ни", аргументира се Атанасов и добави, че сега става ясно, че България се превръща в солиден съюзник на ЕС спрямо Русия.

„България спечели от това, че „Южен поток" ще ни заобиколни. Това щеше да е поредната тръба на зависимостта", каза той.

Източник: NovaNews.bg