Гейове и лесбийки лепят устите си в знак на протест

Гейове и лесбийки лепят устите си в знак на протест
Гейове и лесбийки лепят устите си в знак на протест / снимка: БГНЕС

Гей организация организира мирен протест с искане за отмяна на чл.14 от Наредбата за обществения ред на Община Пазарджик. Представителите на "ЛГБТ действие" искат и оставката на общинският съветник от Пазарджик Благо Петров. От "Гейове, лесбийки, би- и транссексуални действие" настояват незабавно да бъде отменен текст от Наредбата за обществения ред на общината, който гласи "Забранява се публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация".

В официално писмо до медиите от организацията заявяват, че посеченият текст грубо погазва основните конституционни и човешки права на всички граждани в общината, хетеро-, хомо- и бисексуални. В рамките на вече започналата кампания срещу "противозаконните действия на пазарджишкия Общински съвет", от организацията искат незабавна отмяна на текста от наредбата и оставката на нейния вносител, общинският съветник Благо Петров.

В жалба до националния омбудсман от "ЛГБТ действие" настояват за официална позиция по казуса. Предвидено е да бъдат организирани мълчалив граждански протест пред Комисията за защита от дискриминация, която също е сезирана за случая. Със залепени уста хората с различна сексуална ориентация ще кажат "не" на текста в наредбата. По-късно подобен протест ще бъде проведен и пред сградата на Община Пазарджик.