ГДБОП предупреждава за нова измамна схема
ГДБОП предупреждава за нова измамна схема / netinfo

Служители на ГДБОП засякоха нова разновидност на добре познатата измамна схема, наречена нигерийски спам. Обикновено при тези измами се получава електронно съобщение, с което богата наследница от Африка моли за помощ при усвояването на голяма парична сума, получена от наследство или някакво попечителство.

В новооткритите случаи става въпрос за получаването на SMS на мобилния телефон, обикновено от нигерийски номер, с който се съобщава за печалба от несъществуваща лотария, организирана от Nokia в Италия. В SMS-а се посочва чужд телефонен номер за връзка, обикновено във Великобритания, както и електронна поща, която няма нищо общо с компанията Nokia.

След свързване с човек, представящ се за служител на Nokia в Италия, жертвата по най-различни поводи се приканва да преведе пари чрез Western Union в Италия за застраховка, транспортни разходи, антитерористични мерки на ЕС, чуждо гражданство. Искането на пари за получаване на наградата от лотарията продължава докато жертвата сама не се усъмни в измамата и прекрати изпращането на парични суми.

ГДБОП предупреждава да не се отговаря на подобни SMS-и, защото тяхната единствена цел е измама.