Гаук: Държавна сигурност е била навсякъде, не само в една партия
Гаук: Държавна сигурност е била навсякъде, не само в една партия / снимка: BGNES

Всички посткомунистически общества трябва да знаят, че Държавна сигурност е била навсякъде, не само в една партия, трябва да изхождаме от това, че във всяка парламентарна група има хора, които носят бремето от миналото. Това каза Йоахим Гаук, бивш ръководител на Федералната служба за документите на Щази - службите на бившата ГДР.

Той коментира темата по време на дискусия, организирана от фондация "Конрад Аденауер" под надслов "Тоталитарното минало и отварянето на архива на бившата Държавна сигурност". Гаук е председател на Дружеството за памет и демокрация.

Това, което в Германия се оказа полезно, бе, че депутатите в една първа стъпка се запознаха колко досиета са въобще налице, колко са унищожени, има ли смисъл да бъдат отваряни, каза Гаук. Той посочи, че след това е била създадена една независима инстанция. По думите му, в Германия всички демократи - и леви, и десни, консервативни и либерални, са се споразумели, че по отношение на миналото ще действат заедно.

Аз не познавам добре българските условия, за да давам някакви рецепти, но едно съвместно действие би могло да бъде постигнато например когато и левият лагер разбере, че "нашата лява политика не бива да бъде свързвана със сталинистки форми на господство, с потъпкването на човешките и на гражданските права", коментира Гаук.

Според него, винаги има и такива, които биха предпочели да се сложи бетонен капак върху миналото, и такива, които имат връзки помежду си и опитват всичко възможно, за да не бъде разкрито миналото.

Всъщност тук може само да апелираме към политическия разум - демокрацията на бъдещето няма да се осигури със запазването на мрежи от миналото, а когато гражданските и човешките права бъдат гарантирани, каза Гаук.