корупция
корупция / ThinkStock/Getty Images
Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни. Всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия. Това са част от изводите от поредния експресен телефонен сондаж от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“. Сондажите улавят нагласите в променящата се политическа среда.

Галъп: 73% одобряват оставката на Димитър Главчев


Сондажът е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната.

61% се съгласяват с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тази обвинения се споделят от привържениците и на различните други политически формации.

Галъп: Протестите в последно време са доказателство за тежка ситуация

Числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа. По същия начин се подкрепя и искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80% го одобряват.

На този фон мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят.

"Галъп": 2,2 млн. българи знаят за шуробаджанащина в общината си
Агенция „Фокус“