Ако парламентарните избори бяха сега, по-скоро нямаше да има съществена разлика в резултатите. Това показва национално представително проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Профил на избирателя: За кого гласуваха младите и висшистите

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 6 ноември сред 809 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. Един процент от извадката е равен на около 54 хиляди души.
 

Галъп
Галъп

Според изследването ГЕРБ биха получили 25,5% от гласовете, „Продължаваме промяната“ – 20,8%, ДПС – 13,1%, „Възраждане“ – 10,5%, БСП – 9,4%, „Демократична България“ – 8%. „Български възход“ е около четирипроцентовата бариера с 4,5%, а под нея остава „Има такъв народ“ (ИТН) с 3,1%. „Изправи се, България“ и ВМРО са около един процент, съответно с 1,3% и 0,9%.

Резултатите от проучването показват, че избирателната активност би била около 38%, а 3,7% от тези, които твърдо възнамеряват да гласуват, казват, че биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Борисов отговори ще се кандидатира ли за премиер: „Няма по-опитен и по-можещ“

От запитаните 56% посочват, че предпочитат да се състави правителство дори с компромиси, а 26,7% предпочитат нови избори. Останалите не могат да отговорят.
 

Галъп
Галъп


С твърдението, че в България трябва да се въведе форма на президентска република се съгласяват 24,5% от анкетираните, а 47,5% не са съгласни.

От запитаните 55,9% не са съгласни с твърдението, че е добре за България да приеме еврото, а 28,1% са съгласни, другите 16% не могат да преценят.