„Галерия” започнала през август със заповед на шефа на ДАНС
„Галерия” започнала през август със заповед на шефа на ДАНС / netinfo
Разработката на Държавната агенция за национална сигурност на журналисти под названието „Галерия” е започнала през август по устна заповед, издадена вероятно от шефа на ДАНС Петко Сертов. Това съобщи в предаването „Кой говори” Елиана Масева, член на вътрешната комисия в парламента. Вчера тя и други нейни колеги говориха с председателя на ДАНС и се запознаха със секретни материали. Масева не даде конкретни данни кои журналисти са били подслушвани, но каза, че са засегнати електронни и печатни медии.

„Самата аз не можах да уточня, тъй като от всичко, което чухме, всички обяснения, в тях се съдържаха много противоречия. С категоричност не мога да кажа, не сме правили очни ставки. Чухме различни периоди, но все пак, това е месец август”, каза още Елиана Масева.

Успяхте ли да видите в ДАНС чий подпис стои? Кой е дал разрешение за тази разработка?

Това, което мога да си позволя да споделя е моето изумление, че в ДАНС има практика повечето от важните неща да се случват по силата на устната заповед. За мен е категорично това, че е било разпоредено да се състави такова информационно дело и да започне мащабна акция.

Значи схемата е устна заповед от директора на службата за тази разработка във връзка с изтичане на класифицирана информация?

Да, така е.

Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР, обясни в предаването „Кой говори”, че журналистите всъщност не са подслушвани. Според него има разлика в това някой да бъде подслушван и да се вади разпечатка на трафика на разговорите му, за каквото всъщност ставало дума в този случай.