Гайдарски нареди проверка заради болнична инфекция при новородени
Гайдарски нареди проверка заради болнична инфекция при новородени / netinfo
Комисия ще изследва причините за вътреболнична инфекция в отделението за новородени в столичната болница „Св. София”. Комплексната проверка е назначена от здравния министър Радослав Гайдарски, съобщават от здравното министерство. Най-вероятната причина за разпространението на инфекцията е от ръцете на медицинския персонал при проведените медицински манипулации – аспирация на стомашно съдържимо и първи грижи за новородените, се казва в съобщението.

Доказаният инфекциозен причинител е Серация марцесценс. За периода 4 – 17 октомври той е изолиран при 8 деца на възраст до 20 дни. Инфекциозният причинител се установява при взети през първия ден след раждането материали за микробиологично изследване – стомашен секрет, гърлен и носен секрет.

Осемте деца са родени в периода 27 септември – 9 октомври, като 3 от тях са родени по нормален начин, 2 са недоносени и 4 са родени с цезарово сечение. Всички новородени са с леко или със средно–тежко изразено депресивно състояние. При 2 от тях се развива клинична симптоматика на инфекцията, а при 6 липсват клинични прояви на заболяване.

Към този момент липсват данни за нови заболели. Шестте новородени без клинични прояви на инфекция са в добро общо състояние и са изписани.