Гайдарски: БЛС е отговорен, че няма подписан рамков договор
Гайдарски: БЛС е отговорен, че няма подписан рамков договор / снимка: Sofia Photo Agency

Нови 100 санитарни автомобила ще бъдат закупени тази година от Министерство на здравеопазването за нуждите на здравните заведения в страната. Това каза в Плевен министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Стойността на инвестицията по предварителни разчети е 3,4 млн. евро без ДДС.

60 от новите линейки ще бъдат обикновени, останалите 40 ще са високо проходими, уточни министър Гайдарски. Всички коли ще бъдат оборудвани с ЕКГ апарати, а половината от тях и с дефибрилатори. За положението в системата министър Гайдарски коментира:

„Много обидно е да се говори за това, че в българското здравеопазване имало тежка криза, че имало хаос. Аз винаги съм казвал, че в българското здравеопазване има големи трудности. За това, защото парите, които се отделят за българското здравеопазване до скоро, които се отделяха, действително не са достатъчно. Тази неприятна ситуация, в която изпадна лекарският съюз, те не можаха да се спогодят и втора година поред няма национален рамков договор, от което страдаме всички.”

Според изнесените от министър Гайдарски данни, в последните 4-5 години страната са напуснали 530 лекари и по-малко от 1 000 медицински сестри. Министър Радослав Гайдарски беше в Плевен, за да обсъди с ръководителите на общинските здравни заведения в областта специфичните и общите проблеми в сектора.

Други новини от Плевен