Г. Първанов: Филмът за Могилино е част от антибългарска кампания
Г. Първанов: Филмът за Могилино е част от антибългарска кампания / cнимка: Sofia Photo Agency

Филмът за децата от дома в Могилино е част от една антибългарска кампания. Не знам кой и с каква цел я провокира. Това каза на дискусия на тема: "За децата на България - откровено и ангажирано" в Русе президентът Георги Първанов. Според него основният момент в грижата на държавата трябва да стане детското здравеопазване. Той посочи, че в страната ни има 144 институции, от които само 25 са за деца с увреждания.

Филмът за децата от дома в Могилино ме смути много. Той е щрих от една широка кампания срещу страната ни, каза Първанов. Той не направен с любов към България, но в него има неща, които ние си ги знаем. Не е достатъчно амбициозно за модерна европейска държава, каквато амбиция имаме.

Според Първанов тревожен е факта, че социалните институции се превръщат в притегателна сила за криминалния контингент. За доброто на нашите деца трябва да спрем да решаваме проблемите на парче, призова Първанов. Да излезем от тази система на реактивно действие и да потърсим дългосрочни решения. Смятам, че законодателството отговаря на европейските изисквания и критерии и не бива да търсим оправдание за това, което не сме свършили в законите. Все още са необходими някой промени, каза още той.

Многократно съм поставял въпроса за данъчните облекчения при дарителските кампании по отношение на детското здравеопазване. Отстъпките при дарение на Държавния фонд за лечние на деца са 50%, а отстъпките за останалите – 5 %. Ще настоявам пред парламента за мерки, които да ограничат до минимум практиката за оставяне на деца.

Президентът сподели още, че част от средствата събирани в Българската Коледа ще бъдат пренасочени за превенция за майките в клиниките за наблюдаване на бременността и въвеждане на най-съвременни методи и апаратура в ембрионалната медицина.

Форумът е част от инициативата на държавния глава "Българските дебати". В него участваха още министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, Хасан Адемов, председател на комисията по труда и социалната политика, как то и представители на местната власт.