Фратини призова за по-активна работа на българските съдилища
Фратини призова за по-активна работа на българските съдилища / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

За по-активна работа на българските съдилища по отношение на делата за знаковите убийства, корупцията и прането на пари в България, призова заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдие, свобода и сигурност Франко Фратини. Той беше на четиридневно посещение в България.

Франко Фратини каза, че в разговорите с българските държавници е обсъден въпросът за сигурността в Черноморския регион. Според него България може да заеме водеща роля за изграждането на по-добро оперативно сътрудничество в региона, като се използва центърът в Бургас. Фратини каза още, че за постигането на това сътрудничество могат да бъдат предоставени и средства от Европейския съюз.

Еврокомисарят допълни,че е разговарял и с главния прокурор на България Борис Велчев за показните убийства у нас и възможността да се ускорят производствата и разследванията на тези престъпления.

Според Франко Фратини, докато се подготвя поредният доклад на Европейската комисия, в България трябва да бъдат предприети допълнителни мерки по отношение на корупцията, на прането на пари и връзката на прането на пари с организираната престъпност.