Фонтаните в София безопасни, пускат Ариана през август
Фонтаните в София безопасни, пускат Ариана през август / Снимка: Sofia Photo Agency
Фонтаните в София са безопасни за здравето на гражданите. В това увери заместник- кметът по „Инвестиции истроителство ” Ирина Савина, след като общината и частна фирма започнаха тестове за изправността на съоръженията.

Савина допълни, че фонтанът на пл. „Славейков” няма да бъде пуснат, докато не приключи делото за трагедията, при която преди две години загина млад мъж, след като потопи ръцете си във водата и беше ударен от ток.

Заместник-кметът каза още, че предстои пускане на езеро и фонтан в Южния парк, в средата на месеца ще се открие фонтан в Банкя, а през август се очаква да приключи ремонтът и да се пусне в експлоатация езерото „Ариана”.

Проверено беше и техническото състояние на 35 чешми в паркови зони. 17 от тях работят и са в добро техническо състояние, 10 работят, но се нуждаят от ремонт, а останалите 8 не работят.

Общо 140 хиляди лева с ДДС са необходими за възстановяване и за ремонт на съоръженията, които са в лошо техническо състояние. Средствата ще бъдат осигурени със средства на спонсори.