Фирмата работодател отговорна за смъртта на строител в Банско
Фирмата работодател отговорна за смъртта на строител в Банско / Sofia Photo Agency

28-годишният мъж от Пещера, който загина при трудова злополука на строителен обект в Банско, не е ползвал предпазен колан по време на работа, установи проверка на Инспекцията по труда в Благоевград. Съставен е акт за спиране на строителните работи, съобщи за Дарик радио директорът на инспекцията Николай Мавродиев.

28-годишният Николай Дудов почина вчера, след като падна от покрива на пететажна сграда по време на работа. Той е имал сключен трудов договор с фирма "НИСО" ЕООД – гр. Пещера от 11 юли миналата година. В момента се изяснява дали е имал застраховка.

В края на миналия месец Инспекция по труда е извършила проверка на друг обект на същата фирма в местността "Бетеловото", където са констатирани 9 нарушения на трудовото законодателство и на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Четирима строители са работили без предпазни колани и каски. Те са били отстранени от работа с акт. За нарушението са съставени актове на собственика на "НИСО" ЕООД Николай Сотиров и на техническия ръководител на обекта.

Двамата ще бъдат санкционирани съответно с 5000 и с 1000 лева.

Тъй като нарушенията на обекта в Банско са аналогични и се явяват повторно нарушение, с което се застрашава живота и здравето на работниците, собственикът на фирмата и техническият ръководител ги очакват глоби в двоен размер.

Работата по случая продължава. Ще бъде сезирана и прокуратурата.

Други новини от Благоевград