Фирма на Христо Ковачки е осъдена да плати над 400 000 лева
Фирма на Христо Ковачки е осъдена да плати над 400 000 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Окръжният съд в Перник нареди въгледобивното предприятие "Мини открит въгледобив" ЕАД да плати на държавата 423 703,52 лева концесионно възнаграждение, съобщава bTV. Дружеството е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който през април миналата година бе осъден условно на 3 години за неплатени данъци за близо 16 милиона лева.

Сумата, която магистратите в Перник са присъдили в полза на държавата, е дължима за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. на основание концесионен договор от 2003 г. В нея влиза законната лихва върху двете главници, считано от датата на предявяване на иска.

В края на януари миналата година енергийното министерство предяви иск за 657 239 лева към "Мини открит въгледобив" за забавено плащане на концесионно възнаграждение. Според договора между ведомството и дружеството на Ковачки, то трябваше да изплаща на всеки 6 месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи.

Пернишкият окръжен съд отхвърли иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани.

Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото.

Решението на съдиите от Перник може да бъде обжалвано от фирмата пред Апелативния съд в София.

Миналата пролет енергийното министерство заведе общо 6 дела срещу фирми, свързани с Ковачки, чийто бизнес интереси са насочени основно в енергетиката. Три от делата бяха прекратени, след като длъжниците платиха концесионните си такси.

"Въгледобив Бобов дол" вече е погасил частично задължението си и е осъден на първа инстанция да плати 192 000 лева. Мина "Черно море - Бургас" на първа инстанция е осъдена да плати 571 000 лева, плюс съдебните разноски по делото, но решението се обжалва от концесионера.