Финландският премиер хвали финансовата ни дисциплина
Финландският премиер хвали финансовата ни дисциплина / Sofia Photo Agency, архив

В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов премиерът на Финландия Юрки Катайнен е заявил, че е впечатлен от финансовата дисциплина и реформите, които провежда българското правителство.

По време на разговора Борисов е информирал финландския си колега, че страната ни е на едно от първите места в ЕС по нисък дефицит и нисък външен дълг и е държавата с най-ниски данъци в съюза. Премиерът Борисов запознал Катайнен с провежданите от българското правителство реформи в пенсионната и здравната системи и в сферата на държавната администрация.

„Борбата с корупцията и организираната престъпност е един от основните приоритети на кабинета. Постигнахме много в тази посока и за това свидетелстват посещенията в България на директорите на Сикрет сървиз на САЩ, ЦРУ и Европол", заявил министър-председателят. В телефонния разговор той е откроил завършилата през миналата седмица визита на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов зад океана. „През януари в Народното събрани ще постъпи за гласуване и промененият Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, с което още веднъж ще покажем на българските избиратели и на европейските си партньори, че спазваме поетите от правителството ангажименти пред тях", допълнил премиерът.

„Направеното в последните години от ръководения от вас кабинет звучи впечатляващо. Искам специално да подчертая, че работих много добре с вицепремиера Симеон Дянков, когато заемах поста министър на финансите в моята страна", заявил Юрки Катайнен. Той е отговорил положително на поканата на премиера Борисов да посети София в края на тази или началото на следващата година и от своя страна поканил българския министър-председател на официална визита в Хелзинки.