/ IStock
„Това няма да е традиционна криза в световен мащаб”, заяви в ефира на „Събуди се” финансистът Любомир Дацов. Според него обаче България изостава от световното течение.

„Тази криза има своите особености. Безработицата е минимална. Има изкривявания, които затрудняват анализите. Втората вълна допълнително ще усложни икономиката. При първата блокада хората очакваха кратки срокове и бързо отминаване”, обясни Дацов пред NOVA.

Според него в световен план има доста изследвания, които показват, че по-тежка криза не е имало от 30-40 години, поне в Европа.

„Тази криза е предизвикана от COVID-19, тя не е традиционно-икономическа. Някои правителствени решения допълнително „напомпват” проблемите, които съществуват. Например в последните седмици излязоха изследвания, които показват, че т.нар програми за количествени улеснения на централните банки допълнително задълбочават разликите в доходите на хората”, обясни Дацов.

Той подчерта, че се бележи и технологичен и социален скок. Според него промените в обществата, индустрията, в отношенията дават невероятен шанс за ускорено развитие на икономиката в следващите години.
NOVA