Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае
Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае / снимка: БГНЕС
Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае
78804
Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае
  • Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае

Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае напълно по делото за тефтерчето. „Бях оплют, считам че не съм навредил никому и не съм се облагодетелствал", заяви пред върховните магистрати Златанов. Той каза още, че никога не е работил под натиск и че политическите игри и интриги винаги са му били чужди.

До момента две съдебни инстанции осъдиха бившия шеф на Комисията за конфликт и интереси на 3 години и половина затвор по обвинението за длъжностно престъпление.

Филип Златанов беше признат за виновен за това, че не е изпълнил служебните си задължения, като е пропуснал да публикува на уебсайта на КПУКИ сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и решение срещу бившата зам.- шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Според прокуратурата с тези си действия Златанов е облагодетелствал президента и от друга страна е навредил на Ранкова, като я е лишил от правото си да обжалва решението и да се защити.

Пред Върховния съд днес адвокатите на Златанов заявиха, че тезата на прокуратурата е абсурдна, а решенията на СГС и САС безпрецедентни. Според адвокат Ирен Савова общоизвестен вече е фактът, че на зрелищната пресконференция през лятото на 2013 г. прокуратурата е представила пред медиите специално подбрани страници, на които инициалите Д.П. са преправени на цифрата 10.

По думите й държавното обвинение категорично е нарушило презумпцията за невинност, а границата между административната и наказателната отговорност в случая била размита. Самият Златанов заяви на излизане от съда: „Исках да кажа за какво се касае, за какво съм обвинен, и какво е съдържанието на тези прословути демонични тефтери. Това са цитати от телефонни разговори, проведени от мен с много хора, включително и с политици. Аз не съм се крил от никого. Тези думи не са част от моя речник".

Златанов категорично отрече, че тефтерът му съдържал информация с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен". Той заяви още, че никога не се е крил и че не е изпълнявал политически поръчки.

В последните си думи пред върховните магистрати Филип Златанов акцентира върху отношението на разследващите органи, което според него е било цинично и нагло. Той посочи действията на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, който най-много се зарадвал при намирането на тефтерите. ВКС обяви, че ще се произнесе в срок.

Скандалите по случая достигнаха своя връх след като тефтерите изчезнаха от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Наскоро стана известно, че прокуратурата, която образува проверка по случая, е решила, че няма отговорни длъжностни лица мистериозното изчезване на тефтерите. Не намери отговор и въпросът защо основните веществени доказателства са били поверени на вещо лице за експертиза по друго досъдебно производство точно в момент, когато делото се гледа на втора инстанция.