Филчев призован от Казахстан чрез МВнР
Филчев призован от Казахстан чрез МВнР / netinfo

Министерството на външните работи е потвърдило в писмо до Софийския военен съд, че бившият главен прокурор Никола Филчев е заминал за Казахстан за изпълнение на задълженията му като извънреден и пълномощен посланик на България. Това съобщиха от Министерство на външните работи /МВнР/.

Приложени са копие от трудовия му договор и заповедта за командироването му. В писмото се изразява готовност след получаване на призовката за Никола Филчев, тя да му бъде препратена. МВнР и Софийският военен съд ще продължат да си сътрудничат по случая.

Софийският военен съд обяви бившия главен прокурор Никола Филчев за общодържавно издирване. Причината е неявяването на Филчев за четвърти пореден път като свидетел по делото за намерените в дома му през юни 2000 г. подслушвателни устройства. Съдът наложи на Филчев и още 500 лева глоба, колкото той трябва да плати и за предишното му неявяване в съдебната зала.

В мотивите си съдът записа, че към настоящия момент - 14 юни, по делото не са налице доказателства, че Филчев е в Казахстан. Установено е само, че е излетял за Истанбул същия ден. Затова съдът реши да изиска от МВнР препис от трудовия договор и заповедта за командироването на Филчев в Казахстан.

От съда искат също външният министър Ивайло Калфин като работодател на Никола Филчев, да осигури призоваването му от Казахстан и явяването му на следващото заседание по делото, което е на 21 септември. /БТА/