Фидосова на среща с парламентарните групи заради промените в Изборния кодекс
Фидосова на среща с парламентарните групи заради промените в Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Фидосова се среща с всички парламентарни групи за дебат по промените в Изборния кодекс
60982
Фидосова се среща с всички парламентарни групи за дебат по промените в Изборния кодекс
  • Фидосова се среща с всички парламентарни групи за дебат по промените в Изборния кодекс

Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова се среща с всички парламентарни групи, за да обсъдят отново промените в Изборния кодекс. След като цялата опозиция напусна пленарната зала в средата на декември, приемането на промените на практика беше блокирано.

От БСП и ДПС даже се обърнаха към посланици на ЕС и НАТО с искане за съдействие.

"Провеждаме консултации с представителите на всички парламентарни групи по няколкото спорни въпроса и теми. Търсим доближаване на позиции и връщане в пленарна зала на Изборния кодекс", заяви Фидосова.

"Има предложение да се дефинира какво е опозиционна политическа сила, абсолютно несъгласие изразихме от наша страна подобно нещо да се записва в закон, независимо каква е дефиницията. 36-ият парламент, две правителства, различни мнозинства, различни управляващи, различна опозиция. Това е част от парламентарното управление, не може да сложиш дефиниция. Не е приключил този парламент, все още има възможност друго правителство да има до края на този мандат, теоретично това е възможно", коментира Екатерина Михайлова след среща със Синята коалиция.

Социалистите са имали среща с председателя на правната комисия в сряда. Мая Манолова от левицата обясни, че няма да се съгласят с предложението на управляващите опозицията да има ръководен пост в изборните комисии, като се предлага и дефиниция за това що е опозиционна партия - това са партиите и коалициите, които не са подкрепили сформирането на правителство на ГЕРБ след парламентарните избори през 2009 година. Манолова обясни, че по този начин само БСП и ДПС ще имат право да излъчат представители, а социалистите не са съгласни с такова преимущество. От левицата настояват Синята коалиция и Атака също да имат право на свои представители.