Фермерите подновяват протестите от сряда
Фермерите подновяват протестите от сряда / cнимкa: Sofia Photo Agency

Правителството да изпълни поетите със споразумение от 6 август ангажименти към животновъдите. Около това се обединиха членовете на парламентарната комисия по земеделие и гори на извънредното си заседание. В същото време от бранша съобщиха, че протестите на фермерите ще бъдат подновени още в сряда.

Депутатите изслушаха отчетите на заместник земеделските министри Светла Бъчварова, Бюрхан Абазов и Димитър Пейчев за предприетите мерки за проблемите на животновъдите. Представители на браншовите организации обаче остро възразиха, че държавата не е изпълнила обещанията си. Фермерите искат да им бъдат изплатени по 20 стотинки субсидия за литър качествено мляко за месеците април, май и юни. Общо 60 млн. лева е стойността на субсидията за млекопроизводителите, за която настояха фермерите по време на протестите си. Според председателя на Националния млечен борд Димитър Зоров загубите на производителите надхвърлят 60 млн. лева.

От бранша настояват по време на това извънредно заседание на парламентарната комисия да бъдат очертани мерките за справяне с проблемите в сектора. Според омбудсмана на България Гиньо Ганев обаче това не се случва и присъстващите на дискусията са принудени да слушат „тягостни отчети на администрацията”.

Поради заболяване от дискусията отсъства земеделският министър Валери Цветанов. Заседанието продължава и в момента с изказвания на депутати.