Фермерите излизат отново на протест
Фермерите излизат отново на протест / снимка: Sofia Photo Agency

Около 2000 фермери от цялата страна ще излязат на национален протест пред Министерството на земеделието и храните в 12 часа. Това съобщи пред журналисти лидерът на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Основното искане на протестиращите ще бъде за среща с тримата лидери от управляващата коалиция.

Цаконски обясни, че поисканата среща има за цел да се получат ясни отговори за бъдещето на животновъдния сектор в страната. По думите му за последните десет месеца са фалирали около 20000 ферми заради липса на средства и субсидии. Това са малки ферми, които имат от 10 до 1500 крави. От началото на протестите досега са изплатени субсидиите за качествено мляко само до месец март, съобщиха животновъдите.

Все още не е готова идентификационната система за животните, което ще блокира усвояването на евросредства за 2009 година. От страна на Министерството на земеделието и храните е направено предложение да бъдат изплащани 22 евро на тон по млечна квота. Според Цаконски обаче това означава не повече от 4 стотинки субсидии за литър качествено мляко.