Феим Чаушев: Не съм подал оставка под натиск
Феим Чаушев: Не съм подал оставка под натиск / снимка: Sofia Photo Agency

Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев подаде оставка. Причината за това се оказа скандалът с двойната му битност – веднъж като представител на властта под името Феим Чаушев, а успоредно с това и член на борда на директорите на „Дюни” АД и на още три дружества, но под името Петър Чаушев.

В специално изявление до медиите Феим Чаушев коментира казуса с двойната самоличност, като пояснява, че е роден с името Феим Юсеинов Чаушев, а по време на Възродителния процес е бил насилствено преименуван на Петър Юриев Чаушев.

Външният зам.-министър добавя още, че притежава удостоверение за идентичност на лице с различни имена, издадено от община „Младост”, според което двете имена са на един и същи човек. Той е категоричен, че от участието си във въпросните дружества не е получавал приходи и затова не е сметнал за необходимо да подава декларация пред Сметната палата. Считам, че не съм нарушил българското законодателство във връзка със заеманата от мене длъжност, както и морално-етичните норми, подчертава в заявлението си Феим Чаушев.

За Дарик радио той коментира, че не подава оставката си под натиск. По думите му той ще изпълнява длъжността си, докато премиерът потвърди официално освобождаването му. Ето какво още какво каза Феим Чаушев за Дарик:

Ето какво каза още Феим Чаушев за Дарик:

Вижте, аз каквото трябваше да кажа, казал съм го, направил съм го. По БТА съм разпространил едно мое изявление. Повече от това няма какво да кажа. Това изявление важи за всички медии.

Твърдите, че срещу вас има кампания в последните седмици. Кой стои в дъното на тази кампания?

Не искам да коментирам, животът и историята ще покажат какво е стояло. В този живот нищо скрито-покрито не остава.

Като фактически акт оставката ви подадохте ли я пред премиера?

Какво пише в изявлението…

Че подавате оставка като фактически акт.

Значи съм направил всичко, което трябва.

Официално сте си подал оставката?

Аз съм назначен от премиера, само премиерът може да ме освободи. Докато не съм освободен от премиера, аз изпълнявам длъжността.

Доколко е вярно, че лидерът на ДПС е настоявал да се оттеглите?

Оставете тези въпроси, защото в изявлението съм казал, никой не ме е притиснал да си подам оставката. Това е лично мое решение и съм взел такова решение. Оттук нататък – точка.