Фарук Бекташ обявен за общодържавно издирване от германските власти
Фарук Бекташ обявен за общодържавно издирване от германските власти / Sofia Photo Agency, архив

Според последната информация, постъпила в Дирекция "Международно оперативно сътрудничество", Фарук Бекташ е обявен от германските власти за общодържавно издирване с цел задържането му, съобщиха от МВР.

Германските власти са отказали екстрадицията на Бекташ

След обявяването на Фарук Бекташ за международно издирване във връзка с Европейската заповед за арест е получена информация, че тъй като той е регистриран на един и същ адрес от 1982 г., както и поради факта, че престъплението, във връзка с което се издирва, е извършено по непредпазливост, както и поради уседналостта на издирвания и неговата възраст, германските власти не смятат за необходимо да бъде задържан.

Ще съдят Фарук Бекташ задочно, ако не бъде открит

Германските власти допълват, че е издадена заповед лицето да се яви в съответния съд, изпълнението на която ще покаже дали Бекташ е съгласен да бъде предаден, посочва още МВР в съобщението си до медиите.

По-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи в парламента, че германските власти са отказали екстрадицията на турския гражданин Фарук Бекташ, който при катастрофа през юли отне живота на двама мотористи край Драгоман.

"Издали сме червена бюлетина. Той е в Германия и германските власти са отказали негова екстрадиция", обясни Бъчварова. "Ние как да процедираме, той е турски гражданин, издали сме заповед, която не е удовлетворена. Как да процедираме? Да тръгнем да го търсим из Европа ли", коментира още министърът.