/ БГНЕС
Кметът на София коментира и пускането на третия лъч на метрото
Нова система за таксуване в градския транспорт до края на следващата година, без увеличение на цената на билета, обеща в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Столичната община няма да продължи концесионния договор на Софийска вода.

"Два варианта за изчисляване на цената на билетите в градския транспорт предвиждат от Столична община. До края на следващата година ще се плаща или на изминато разстояние, тоест зониране на транспорта или за определено време", това обясни  Фандъкова. До края на пролетта се очаква да заработи и част от третата линия на столичното метро.

Относно третия лъч на метрото в столицата, стопанинът на София заяви, че то ще бъде пуснато на три етапа.

"Ще бъде пуснато на три етапа, първият етап от първите четири километра от Красно село до Кино "Одеон" да бъде пуснато тази пролет и да продължат тестовете на влаковете, веднага щом приключат ще се пускат поетапно всички участъци."

В новият бюджет на София и през следващата година е заложено да продължи да работи нощният градски транспорт. Ще продължи увеличението и на заплатите на шофьорите, както и на други служители в общински дружества.

"Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здрави кабинети", каза кметът на София.

От повишаване на част от данъците догодина общината очаква в бюджета на Столицата да влязат допълнително 38 млн. лева, като те ще отидат за инвестиции в кварталите, градския транспорт, паркове и градини. Кметът Фандъкова коментира и проблемът със замърсяването на въздуха в София.

"Въздухът, който дишаме, всъщност го правим ние, генерираме замърсяване и географското положение на града ни е такова, че в определени дни с температурни инверсии, всичко което излъчваме, остава на ниски нива. Ние трябва да си помогнем като граждани, да променим част от навиците си, няма нужда в дни с замърсяване да палим камините си, да зная, че е по-уютно, по-приятно, но в София има много камини и това са хора, които могат да си позволят да се отопляват на ток поне в дните с превишение", каза още тя.

По данни на общините около 55 000 домакинства се отопляват на твърдо гориво. Догодина се планира безплатна подмяна на този вид отопление за 20 000 семейства. Отделно ще бъдат поставени и около 2 000 филтъра върху комини.

Фандъкова коментира и водната криза в Перник, като беше категорична, че столичната община не би могла да помогне, поради липса на технически възможности. Тя каза още, че през 2025 г. изтича концесионният договор на Софийска вода, който няма да бъде продължен, категоричен беше кметът.