Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала засилено полицейско присъствие около Паметника на Съветската армия във връзка с предстоящата футболна среща между "Левски" и "Айнтрахт" и протестите на политическите партии срещу демонтажа на монумента.

Русия образува наказателно дело за оскверняване на Паметника на Съветската армия

В тази връзка градоначалникът съобщи, че е провела среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и част от неговия екип.

Тя добави, че е необходимо да се спазва Законът за събранията и митингите от страна на протестиращите политически лидери и партии.

Позицията на Столичната община е ясна, заяви Фандъкова и припомни, че има решение на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника. "Вече областният управител е в изпълнение на това решение. Беше внесен план за безопасност и здраве в Столичната община, много бързо нашите дирекции съгласуваха този план", посочи Фандъкова.

Тя не смята, че "няколко палатки не пречат на изпълнението на решението за демонтирането на паметника" и подчерта, че палатките не са съгласувани да бъдат там.

Фандъкова: Политици си правят реклама с преместването на Паметника на Съветската армия

Междувременно от СДВР съобщиха, че предприемат мерки за охрана на обществения ред и организация на движението заради мача. Също така утре ще бъде отбелязването на Деня на независимостта на Украйна. В тази връзка от 16 до 21 часа в Градската градина е планирана благотворителна инициатива, фасадата на Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде осветена в цветовете на националните флагове на Украйна и България, предстои и концерт.

Вечерта, от 19 до 20 часа, от района на градинката „Възраждане“ е планирано шествие по бул. „Ал. Стамболийски“, площад „Св. Неделя“, ул. „Съборна“ до Градската градина.

Преди, по време и след провеждане на  посочените мероприятия полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на престъпления и нарушения на територията на града.