Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев
Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев / снимка: БГНЕС, архив
Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев
80094
Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев
  • Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев

Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев. Първото заседание от процеса в специализирания съд се провали заради невръчени копия от обвинителния акт на подсъдимите. Освен това в съда днес не се яви и основния свидетел в процеса- бившият шеф на НАП Красимир Стефанов.

След доста препятствия да влезе в съда, делото срещу Гриша Ганчев, което беше образувано след зрелищна акция през 2012 г., не успя да тръгне от първия път. Ганчев има повдигнати три обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за подбудител на укриване на ДДС на „Литекс Комерс” АД в размер на над 700 000 лева, както и за заплаха за убийство.

Преди началото на заседанието днес бизнесменът влезе без да каже и дума пред медиите. Охранителните му пък изблъскаха журналистите в опит да им попречат да влязат в залата, въпреки че съдебните заседания са публични.

Това дело е стигнало до съда все едно до входната му врата. То стартира с фалстарт непрекъснато, понеже според мен обвинението има някакви хронични травми и се забавя на стартовото блокче и стъпва на криво”, коментира адвокатът на Ганчев Татяна Дончева.

Следващото заседание беше насрочено за 4-ти август. Татяна Дончева ще настоява за прекратяване на делото. Подробности за мотивите обаче не пожела да издаде. „Има си правила в играта на карти. Никога не сваляй картите долу и никога не пускай повече от една”, заяви Дончева.

По отношение на едно от обвиненията в делото срещу собственика на „Литекс”- това че е заплашил с убийство бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, Дончева коментира: „Г-н Стефанов няма никакви претенции към г-н Ганчев и е заявил два пъти на предявяване на разследването, че няма никакви претенции и е бил заблуден”.

Според показанията на Стефанов, които Татяна Дончева цитира, той е обяснил че е бил заблуден от полицията и по-специално тогавашното ръководство на МВР. Зрелищната акция беше проведена през 2012 г. от ГДБОП и НАП и по според установената тогава практика кръстена с колоритното име „Захар”.