Директорът на ГДБОП ст. ком. Ивайло Спиридонов
Директорът на ГДБОП ст. ком. Ивайло Спиридонов / БГНЕС
Фалшификатори на пари използвали куриерски фирми за доставка на материали
99561
Фалшификатори на пари използвали куриерски фирми за доставка на материали
  • Фалшификатори на пари използвали куриерски фирми за доставка на материали
ГДБОП посъветва фалшификаторите на пари да не използват куриерски фирми за доставка на материалите. Поводът стана разбита печатница за пари във Варна, която отпечатала над милион щатски долара. Грешката на фалшификаторите обаче била, че ползвали именно куриерски фирми за доставка на материали и така били проследени от разследващите, уточни шефът на ГДБОП ст. ком. Ивайло Спиридонов. От прокуратурата съобщиха и за 13 задържани българи за трафик на културно-исторически ценности.

Разбиха печатница за фалшиви долари край Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
1 350 000 фалшиви щатски долара са иззети при акция на прокуратурата и ГДБОП във Варна в петък. Задържани са общо трима души, които вече са оставени за постоянно в ареста. Директорът на ГДБОП ст. ком. Ивайло Спиридонов разкри подробности около акцията: "Това, което позволи да се стигне до тези лица, е, че допускаха няколко грешки. Едната от тях беше, че с помощта на куриерски фирми пристигаха част от материалите, които са необходими за производството на тези фалшиви документи и фалшиви долари".
 
Над 30 000 културно-исторически ценности пък са иззети при друга акция. Арестувани са общо 13 българи, чиято престъпна група действала на територията на България и Испания, заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек: "Задържани са 13 лица за трафик и държане на 30 600 културно-исторически ценности - амулети, дребни украшения и други подобни от металокерамика и други материали".
 
Четири от лицата са задържани в България, останалите девет – в Испания, където и ще се гледа делото.