Фалшифицират имейли за секунди
Фалшифицират имейли за секунди / Thinkstock/Getty Images
Фалшифицират имейли за секунди
73471
Фалшифицират имейли за секунди
  • Фалшифицират имейли за секунди

Фалшифицирането на имейл става в рамките на няколко секунди. Всеки може да изпрати съобщение до неограничен брой потребители от името на дадена компания или личност.

За целта не са нужни специални хакерски умения, разбиване на пощи или хакване на сървъри. Дори има десетки сайтове, чрез които могат свободно да се изпращат фалшиви имейли.

Всеки имейл съдържа име и електронен адрес на изпращача. Но тези данни могат лесно да бъдат фалшифицирани. Оказва се, че да се изпрати имейл от домейна на която и да е институция, е лесно като детска игра. А освен това може да се напише в съобщението каквато и да е информация.

Така например всеки човек с минимални компютърни познания може да разпраща имейли от името на правителството, някое министерство, голяма или малка компания.

Какво обаче е важно да знаем, когато получим писмо със странна, притеснителна и нетипична информация?

Можем да видим детайлите на самия имейл и да проверим съвпадат ли те с данните на дадената компания. Със сравнение на IP адресите и адреса на сървърите лесно може да се разбере дали полученият имейл е истински или фалшив.

Така, ако получите имейл от radio@darik.net, но то е изпратено от сървър с име например 123.org, то очевидно полученото писмо е фалшиво.