Първите прогнозни резултати от предсрочните парламентарни избори в България вече са ясни. Изключително оспорвана е битката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за водещите две места, сочи exit poll-а на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” към 20:00 ч., направени и финансирани по поръчка на NOVA. По предварителни данни все пак първа политическа сила е ПП-ДБ с 26.9 %, втора е ГЕРБ-СДС с 26.7% според "Тренд". Според "Галъп" първи отново са коалицията ПП-ДБ с 25.6%, а втори ГЕРБ-СДС с 24.8%. Оспорвано е и третото място между "Възраждане" и ДПС. А по данните към този момент на агенция "Галъп" ИТН влизат отново в парламента. 

Кои партии влизат в парламента според агенциите:

В 49-ото Народно събрание най-вероятно ще има пет или шест партии. 

По данни на агенция "Тренд" сериозна битка има и за третата позиция: "Възраждане” са с 12,9%, следвани от ДПС с 12,3 на сто. За БСП са гласували 10,5%. 

На ръба на 4-процентната бариера е „Има такъв народ” с 3,8%.

Под чертата остават „Български възход” с 2,2% и „Левицата" с 2,1%. Опцията „Не подкрепям никого” са избрали 4,0 на сто от отишлите до урните.

Според данните на „Тренд” към 20.00 ч. избирателната активност е 37,1%.

екзит пол 8 ч
NOVA

По данни на "Галъп" на трето място са „Възраждане” с 14,2% от гласовете и ДПС с 13,0%. На пета позиция остава БСП с 10,0% подкрепа. ИТН също влизат в следващото Народно събрание с гласовете на 4,0% от имащите право на вот, сочат данните на агенцията от exit poll.

Под бариерата остават партията на Стефан Янев „Български възход” (2,8%) и „Левицата” (2,2%).

С „Не подкрепям никого” днес са гласували 3,8 на сто от избирателите.

Избирателната активност към 20.00 ч. е 37,4%.

екзит пол 8 ч
NOVA


Проучванията на социологическите агенции "Галъп" и "Тренд" са направени по поръчка и финансирани от NOVA.