/ iStock/Getty Images
Европейската специализирана прокуратура започва проверка на Оперативна програма „Околна среда”. Това обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той изпраща Оперативна програма "Околна среда" на прокуратурата, като преди това я е наградил с 200% ДМС, заяви още министър Личев.

Спират строителството на хотела в Синеморец, разполежен на първа линия (ВИДЕО)

"Не знам дали да се гордея или не, но първата работа на Европейската прокуратура в България се оказва, че е свързана с Министерството на околната среда и водите".

Министърът коментира и състоянието на ВиК сектора у нас. „Над 4,6 милиарда са дадени за ВиК сектора, като парите са били за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби”, каза Личев. „Виждате какъв е ефектът от тези пари, особено по отношение на намаляването на водните загуби”, добави Личев.

Министър Стоилов: От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура

Той вкара и конкретика. „В Бургас – 600 милиона, в Монтана – 63 милиона лева. 1 към 10. Тези пари са дадени за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. Над 4,6 милиарда само по Оперативна програма "Околна среда" и само от ПУДОС”, заяви Личев.

Личев засегна и друга тема по време на брифинга. "Автомагистралата Монтана - Видин се строи усилено. Не случайно казвам автомагистрала, защото тя е с 6 платна и с разделителна ивица", заяви той.

Той каза още, че е посетил участък Димово, защото там се кръстосва с трасето на "Турски поток". "С областния управител минахме по трасето на "Турски поток" по територията на Видин и търсихме къде е отклонението за Северозападна България. Честна дума - не намерихме дори и кранче, което би захранило и газова лампа. Това го проверих на място", подчерта Личев.