Европа иска да знае имотите и парите на еврокомисаря ни
Европа иска да знае имотите и парите на еврокомисаря ни / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу е поискал от премиерът Сергей Станишев информация за финансовото и имотно състояние на бъдещия български европейски комисар. В специално писмо до премиера Барозу напомня, че страната ни трябва да предложи своя член на Еврокомисията, след като на предстоящата неформална среща на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 20 октомври във финландския град Лахти бъде потвърдена датата 1 януари 2007 година за присъединяване към Съюза.

Барозу пише на Станишев, че освен парите и имотите на еврокомисаря, същото трябва да бъде сторено и за съпруга или съпругата на кандидата, като данните ще бъдат публикувани в Интернет. „Много е важно да си сътрудничим и да се консултираме за избора на подходящия кандидат за комисар от българска страна”, се казва още в писмото до Станишев.

Заедно с името, България трябва да изпрати в Брюксел и информация за личните интереси, включително предишни и настоящи дейности на номинираната личност. В писмото на председателя на Еврокомисията се изброяват и редица други изисквания, произтичащи от приетите норми за избирането на нови комисари в Европейската комисия като почтеност и професионален капацитет да изпълняват задълженията, които ще поемат.

„Трябва да знаете, че от Европейския парламент могат да изискват още информация, за да се докаже пригодността на кандидатите да изпълняват задълженията си в Комисията и особено данни, относно политическата им дейност, бизнеса и финансовите им интереси”, пише Барозу на Станишев. Бъдещите комисари от България и Румъния ще бъдат гласувани от Европарламента на 4 януари догодина.