Евроизборите ще са на 25 май
Евроизборите ще са на 25 май / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Президентът Росен Плевнелиев
71046
Президентът Росен Плевнелиев
  • Президентът Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев насрочи датата на евроизборите за 25 май. „България има своя план за развитие и стабилизиране и той ще се изпълни”, заяви в обръщение към парламента държавният глава.

Държавният глава поиска референдум на всички избори и задължително - закон за медиите. „Необходимо е да се решат проблемите с безработицата и демографския срив”, каза в своето слово пред депутатите президентът.

Росен Плевнелиев е притеснен от лошата медийна среда у нас. „От няколко години състоянието ма медийната среда в България се влошава прогресивно, като в последната класация на „Репортери без граници” достигнахме срамното 100-тно място. Медийната саморегулация е важна, но невъзможна при високо ниво на концентрация на собствеността. Необходими са мерки за регулация, редица авторитетни международни изследвания посочват медийните войни, нарастващите зависимост от субсидиите, отпускани от правителството, ескалиращият политически натиск и корпоративен контрол, като характеристики на медийната среда у нас”, обяви Плевнелиев.

Според президента е належащо да има Закон за медиите с цел да защити свободата на словото. „Време е за широк обществен дебат за приемане на закон за медиите, които да даде законовата база, за да се преодолеят очевидните недостатъци в системата”, коментира още държавният глава.

Евроизборите ще са на 25 май
netinfo

Плевнелиев обобщи резултатите от разговорите си с парламентарните политически партии в рамките на традиционния „Месец на политическите консултации”.

Приоритетна тема с четирите парламентарни сили е била сигурността за инвестициите и по-добри бизнес условия у нас. Плевнелиев разкритикува народните представители, които обявиха искането му за референдум по изборните въпроси за неоснователно.

„Трябва да решаваме реалните проблеми на хората - безработица, демографски проблем, здравеопазване. Тези чувствителни за народа теми изкушават партиите да предлагат популистки решения. Те звучат ефектно, но когато останат неизпълнени, генерират предната доза недоверие на гражданите към политиците. Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава. Затова призовавам преди всичко към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним”, заяви от парламентарната трибуна президентът.

Той подчерта, че най-смисленият приоритет, най-умно инвестираните пари са в енергийна ефективност: „Вместо само да констатираме как българските села се обезлюдяват, а къщите и панелките се разпадат, нека да дадем шанс на хората да си сменят дограмата, да си изолират фасадата и покривите. Така ще създадем десетки хиляди работни места в цялата страна веднага”.

Конфликтът в Украйна е много опасен, заяви още президента Росен Плевнелиев. Държавният глава обвини Русия в окупация на Крим и заяви, че е готов да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

По време на изказването на държавния глава от парламентарната трибуна депутати от „Атака” издигнаха лозунги: „Ние свалихме имунитета, ти кога?”.

Евроизборите ще са на 25 май
netinfo