Евроексперти искали чужд инвеститор да чисти София
Евроексперти искали чужд инвеститор да чисти София / netinfo

Почистването на София да се поеме от сериозен чуждестранен инвеститор или дейностите за чистотата в столицата отново да се изпълняват изцяло от общината. Това са препоръчали още през февруари екоекспертите от Брюксел, които бяха в столицата, за да се запознаят на място с кризата с отпадъците.

Това каза за Дарик радио председателят на комисията по екология Нели Манова във връзка с информацията, че собственикът на фирмите ВОЛФ и ДИТЦ Румен Гайтански преговарял с чужди фирми да продаде акциите си от дружествата, които чистят града.

Според Нели Манова екоекспертите са вметнали своята препоръка по време на двудневното си посещение в столицата. По-късно в официално тяхно становище те препоръчаха за решаване на кризата с отпадъците да се прецени възможността за ново отваряне на Суходол и предупредиха, че с настъпването на топлите летни месеци опасността балите с отпадъци да се пробият и застрашат здравето на хората в околността, където са натрупани е реална.

По повод информацията на Дарик радио, че е възможно фирмите ВОЛФ и ДИТЦ да бъдат продадени на чужд инвеститор, Манова каза, че към този бизнес винаги има интерес. Кметът на София Бойко Борисов каза, че би било нормално интересът на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка да намалее, след като общината задължи концесионерите да монтират GPS система за по-строг контрол върху работата им.

„Ако Гайтански продаде акциите си, това ще е много сериозна победа на сегашната администрация на общината”, допълни кметът.