Евродепутат иска румънците в България да се определят като малцинство
Евродепутат иска румънците в България да се определят като малцинство / БГНЕС, архив

Румънски евродепутат настоява България да даде възможност на румънското малцинство у нас да изучава родния си език и да се определи като малцинство.

В писмо до българското правителство евродепутатът Моника Маковей обръща внимание на това, че румънците и румънските роми в България срещат трудности да заявят произхода си и не могат да изучават румънски.

Въпросът е поставен от вицепремиера Ивайло Калфин по време на заседанието на правителството вчера, става ясно от публикуваната стенограма. В писмото на Моника Маковей са посочени и конкретни села във Варненска област, където ромите от румънски произход не могат да заявят етническата си принадлежност и да изучават езика си.

В тази връзка вицепремиерът Калфин припомня, че възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството ни и това става като свободно избираем език. Той изразява притеснение, че тази позиция на Румъния е тенденция и това не способства за добросъседските ни отношения. Премиерът Борисов разпорежда да се подготви отговор, който да се съгласува с парламентарната комисия по външна политика.