Еврочленството ни не е авантюра, а предимство, смята Плугчиева
Еврочленството ни не е авантюра, а предимство, смята Плугчиева / Sofia Photo Agency

До края на годината ще стане ясно дали сме си свършили работата след критиките в доклада на Европейската комисия от юли месец и дали трите предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД ще останат за сметка на Европейския съюз или на националния бюджет. Това съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът Меглена Плугчиева. По думите й евродокладът е израз на критичната солидарност на Евросъюза към България като проблемните сфери са ясно дефинирани.

Според Плугчиева еврочленството ни не е авантюра, а предимство. "Не трябва да се вторачваме в слабите ни места, не трябва да хвърляме всичко под общ знаменател, не трябва да се слага черен етикет на България. Другите страни, когато са имали кризи, се обединяват, а ние се замеряме с недопустими компромати и политически некоректни действия, които не водят до нищо добро", коментира още Плугчиева.

„Работим със 7% от средствата по структурните фондове и с 10% от тези по Кохезионния фонд. Но цялото ползване на средствата от следприсъединителните фондове се измества заради евродоклада, но колкото времето напредва, толкова повече намалява шансът до 2013 година да усвоим максимума от парите”, каза още вицепремиерът.

Какво очаквате да стане до 30 ноември, за да не бъде наказана България заради боклука на София?

Конструктивният диалог между общината и правителството е най-необходимият в този случай. Нека да не се политизира проблема, защото няма да се реши.

Цялото интервю с Меглена Плугчиева може да прочетете ТУК