ЕVN и НЕК подписаха за „Горна Арда
ЕVN и НЕК подписаха за „Горна Арда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Австрийската компания EVN ще стане собственик на 70 процента от проекта за хидроенергийна каскада „Горна Арда". Това стана ясно след подписване на предварително акционерно споразумение за изграждане и експлоатация между дружеството и Националната електрическа компания (НЕК). EVN ще внесе 1,39 милиона лева в „Горна Арда", за да увеличи дела си. От своя страна НЕК ще притежава само 30 процента, като досега делът на българската компания беше 69 процента.

Според предварителното споразумение дяловете на всеки от партньорите ще могат да се изкупуват от другото дружество. Това означава, че съотношението в притежаваните дялове може да се промени.

На подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Трайчо Трайков, регионалният министър Росен Плевнелиев, министърът на културата Вежди Рашидов и министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина. От българска страна споразумението подписа изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов, а от страната на EVN - Бурхард Хофер.

С проекта ще бъдат създадени 3000 нови постоянни работни места. По време на строителството обаче може да бъдат ангажирани общо 4-5000 души в един от най- изостаналите райони на България, заяви Бойко Борисов. Той предупреди EVN и НЕК да не се занимават с консултантски договори. Иначе Борисов определи споразумението като успешно, защото държавата не инвестира никакви пари в него. В същото време реализираният проект ще осигурява електричество за близо половин милион души. Намерението на инвеститорите е в началото на 2012 година да бъде направена първата копка на проекта. Борисов съобщи още, че от началото на годината досега печалбата на НЕК е нараснала до 86 милиона лева.