Евгения Банева
Евгения Банева / БГНЕС
Спецсъдът отказа да пусне от ареста Евгения Банева. Решението бе постановено тази вечер след заседание, продължило няколко часа.

То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Евгения Банева
БГНЕС

Прокуратурата няма да пречи на Евгения Банева, ако се кандидатира за ЕП

По-рано прокуратурата декларира, че няма да пречи на Евгения Банева, ако тя иска да води кампания за евровота.

Прокурор Мария Дойчева уточни, че законът не дава на Банева автоматично свобода, ако се кандидатира за ЕП. Но прокуратурата няма да й пречи при евентуални срещи с избиратели. Банева каза, че й е трудно да си представи как ще води кампания от ареста.

Но пък от друга страна обществото щяло да види какви са условията в арестите.

Евгения Банева
БГНЕС

Окончателно: Банев остава в ареста
 
Междувременно Банева обясни, че на 28 декември, едновременно, както в нейната, така и в килията на съпруга й Николай, имало акция, наречена „пълен тараш“ на арестантски жаргон.

Последвали още няколко такива акции, а по разпореждане на прокуратурата тя била преместена в друга килия.

А „пълния тараш“ Банева описа като нахълтване на 5-6 човека, оборудвани с детектори за откриване на непозволени предмети.

Изваждали се всички дрехи, храни и обзавеждане.

Евгения Банева
БГНЕС

Николай Банев: Ще съдя България в Страсбург
 
Всички внушения Банева приемала за пълна лъжа, в т.ч. и твърденията, че са организирали хибридни войни между Коледа и Нова година. Тя изрази съмнения, че в този период от време „едва ли има трезвен руснак на територията на Русия“. Освен това не й било ясно как от килията някой ще иска убежище в чужда държава.

„Ако съм искала да изпратя децата си в Русия, съм имала много пъти възможност да го направя“, посочи по-рано тя и припомни, че със съпруга ѝ всяка година посещавали Русия по 5-6 пъти.

Прокуратурата коментира думите на Банева с обяснението, че обвиняемите нямат задължение да говорят истината. По думите на Дойчева, Банева се възползвала чудесно, а експертиза категорично доказвала съобщения и разговори.